Mens sana in corpore sano

+381 (0) 63 72 03 089 katarina@badawi.rs

Placebo i nocebo

Placebo i nocebo

Šta je placebo?

Placebo je poznat kao šećerna pilula od koje vam bude bolje. Drugim rečima placebo je obmana koja pozitivno deluje na čoveka. Mnogi eksperimenti su se vršili na osnovu uzimanja pilula koje nisu imale nikakvu lekovitu materiju u sebi, a pacijenti su se osećali bolje. Npr.data je takva pilula, ali je pacijentu rečeno da je to lek protiv bolova. Posle nje, bolovi nestanu.

To odličan dokaz kako radi naš um i kako je jaka moć sugestije. Naš um reaguje na sve sugestije. Tj. reaguje na sva naša uverenja. Ako verujemo da ćemo se bolje osećati , bolje ćemo se osećati. Ako verujemo da ćemo se lošije osećati, tako će i biti.

Placebo je efekat pozitivne sugestije – neko nam kaže da ćemo se osećati bolje i mi se osećamo bolje. Odlično!

Šta je nocebo?

Ali šta je sa tim kad nam neko kaže da ćemo se loše osećati? To nam neko sugeriše loše osećanje. Ako poverujemo, naše telo će odreagovati. To je nocebo! Zli brat blizanac placeba. Takođe su vršeni eksperimenti na ovu temu. Grupi zdravih ljudi je rečeno da se isprobava nov lek koji izaziva povraćanje. Svima je dato da ga popiju – zapravo, svi su popili čistu vodu bez ikakve dodate supstance. 80% njih je povratilo. Toliko je jaka moć sugestije.

Nocebo viđamo u svakodnevnom životu. Jedan takav primer je vremenska prognoza. Interesantno je koliko su reporteri slobodni u negativnim sugestijama. Tipično je da čujemo:’’ Sutra nas očekuje vetrovit, kišni, loš dan’’. Zašto loš?! Ja obožavam kišu. Posebno kad se pusti neka lagana muzika na poslu ili u kolima. Za mnoge je to divan dan. Uglavnom za one koji ne obraćaju pažnju na negativne komentare. Ali tu nije kraj. Prognoza se nastavlja dalje sa predviđanjem raznih tegoba svim bolesnicima: ‘’sutrašnji visok vazdušni pritisak će loše uticati na srčane bolesnike, na astmatičare, na sve one koji imaju bolove…’’, a podsvesna poruka je: ‘’a oni koji misle da se dobro osećaju , sutra, zbog ‘lošeg’ vremena će se loše osećati’’.

Još primera? Pazite se kad sledeći put čujete: ‘’ Sve me boli, godine su to.’’ Pritom gospođa koja to izjavljuje ima 50 godina (idealne zrele godine!), a na drugom kraju grada, daleko od takvih komentara, je gospođa od 75 godina koja se upravo upisala na časove plesa, vedra i nasmejana.

Ono što govorite se pretvara u ono u šta verujete. Ono što čujete vrlo lako možete poverovati.

Zato birajte reči i birajte koga ćete slušati. A nocebo sami kontrolišete.

Za Vas pripremila dr Katarina Badawi, lekar opšte prakse i akupunkture, načelnica Holističke ordinacije Poliklinike Badawi, koja je na raspolaganju za sva Vaša pitanja i konsultacije.

Pozovite nas na (024)553-774 ili na (024)567-495, a možete nas kontaktirati i preko online forme.

Author Info

Nebojša Skenderović

No Comments

Post a Comment

two × 4 =